Carmen 3. feb. kl. 14.00

Operafilm i Fjerritslev Kino fra

Handa Operaen på Sydney Havn

søndag den 3. februar kl. 14.00

“Carmen”

Komponist: Bizet

Dirigent: Brian Castles-Onion

Instruktør: Cameron Kirkpatrick

I pausen serveres et glas champagne med chips og dips.

Bestil billetten her!

Baggrund

Operaen Carmen blev påbegyndt i 1873, og den blev opført for første gang i 1875 i Paris. Teksten er skrevet ud fra novellen Carmen af forfatteren Prosper Mérimée, og Bizet selv har haft en betydelig indflydelse i udarbejdelsen af operaens tekst.

Vi møder her den realistiske opera, der opstår i slutningen af 18oo tallet, og som har haft betydning ind i vores tid. Handlingen i denne operaform behandler “farlige” emner, som man ikke tidligere ville præsentere og behandle i en opera.

Hovedpersoner er:

  • Carmen, der abejder på en cigaretfabrik (mezzosopran: Rinat Shaham)
  • Don José, soldat og senere smugler, forelsket i Carmen (tenor: Dymtro Popov)
  • Escamillo, toreador, forelsket i Carmen (baryton: Andrew Jones) 
  • Michaela, Don Josés kæreste (sopran: Nicole Car)

Handling

Vi befinder os i Spanien i byen Sevilla, hvor der på torvet ligger en cigaretfabrik. Her arbejder mange af byens piger, og blandt dem den smukke Carmen. På den anden side af torvet ligger kasernen, hvor soldaten Don Josè holder til. Don Josè bliver i løbet af operaen dybt betaget og forelsket i Carmen, selv om han hjemme i landsbyen har en kæreste – Michaela. Carmen er et hidsigt gemyt, og hun stikker på fabrikken en pige ned med en kniv. Hun bliver fængslet, og selvfølgelig bliver det Don Josè, der skal overvåge hende. Hun bruger alle kneb for at blødgøre ham, blandt andet i arien Habanera, og det ender med, at han slipper hende fri. Konsekvenserne heraf bliver, at han selv kommer i fængsel, fordi han ikke har passet sit arbejde ordentligt. Atter fri besøger Carmen kroen, hvor hun danser og besnærer folk. Den berømte tyrefægter Escamillo kommer også til kroen. Han er en stolt og selvglad person, hvilket kommer til udtryk i Toreadorens sang, som han synger i kroen. Nu er det Carmen, der lader sig besnære, og hun forelsker sig i Escamillo. Samtidig kommer en smuglerbande til kroen. Den vil have Carmen til at medvirke i et kup, men hun vil vente på Don Josè, som netop denne aften bliver løsladt. José kommer til kroen og erklærer Carmen sin kærlighed, men da han skal tilbage til kasernen, håner hun ham, fordi han ikke hellere vil være sammen med hende. Samtidig kommer en af Josès overordnede til kroen. Han er også blandt Carmens tilbedere, og da han ser Josè og Carmen sammen, bliver han jaloux, han trækker sin kårde og går til angreb på Don Josè.

Alt dette resulterer i, at Josè må flygte sammen med Carmen og smuglerne ud i bjergene. Han har jo kæmpet mod en overordnet. Han ofrer sig, fordi han tror, at Carmen elsker ham. Men han hader sit liv som smugler, og hans sorg og afmagt forstærkes, da det går op for ham, at Carmen er flygtig og ikke tager deres forhold alvorligt. En dag bliver Carmen spået, at hun snart skal dø. Toreadoren Escamillo ankommer på vej med en tyretransport. Han og Josè mødes og slås i vild jalousi på  grund af Carmen, som må skille dem. – Samtidig får Josè at vide, at hans mor er døende, så han må tage til sin landsby. Inde i Sevilla skal der være tyrefægtning i arenaen, som Escamillo skal deltage i. Før han skal i arenaen mødes han med Carmen, og de erklærer, at de elsker hinanden. Escamillo går og lidt senere dukker Don Josè op. Han tigger og beder Carmen om, at hun skal følge ham resten af livet, men hun fortæller, at hun elsker Escamillo. Josè bliver fortvivlet, og da hun også hånligt kaster Don Joès ring fra sig, bryder hans verden sammen. Ude af sig selv af sorg og raseri dræber han Carmen med en dolk og synker fortvivlet sammen over hendes lig.