Nøddeknækkeren 15. dec. kl. 14.00

Balletfilm i Fjerritslev Kino

søndag den 15. december kl. 14.00

“Nøddeknækkeren”

Komponist: Tjajkvskij

Orchestra of the Wiener Staatsoper

Iscenesættelse: Rudolf Nureyev

I pausen serveres et glas champagne med chips og dips.

Bestil billetten her!

Ethvert barn bør se nøddeknækkeren mindst én gang, og hvis man vil have hende til at huske – og ham til at værdsætte balletten, bør man vælge med omhu. Denne nye Nøddeknækker fra Wien Statsoperaen er ikke noget dårligt valg. Det er en russisk udgave af Rudolf Nureyev, en af hans første store balletter i Vesten. Kostumerne er meget traditionelle og meget russiske med Fancy officersuniformer og store kjoler fra det 19. århundrede. Soldaterne er Napoleons og talrige, der er husarer til hest. Dekorationerne er lige så rige som kostumerne med fotorealistisk tegnede værelser og massive stand-ure.

På trods af sin egen berømmelse som danser behandler Nureyev historien som et realistisk eventyr fuld af plot og visuelle effekter som i en Hollywoodfilm. Særligt charmerende er alle de mange børn. I balsals-scenen er der snesevis af dem, som spiller soldater. At se så mange andre børn på scenen vil helt sikkert glæde publikum. I sidste ende er scenen lige så meget et spejl for børn, som den er for voksne. 

Balletten har hentet sin handling fra den tyske forfatter E. T. A Hoffmann, der i 1816 skrev et uhyggeligt eventyr for voksne, der hed ”Nøddeknækkeren og musekongen.” Den franske forfatter Alexander Dumas oversatte Hoffmanns historie til fransk og kaldte den ”Historien om hasselnøddeknækkeren.” Balletdanser Marius Petipa, der var flyttet til Skt. Petersborg i Rusland, hvor han begyndte at kreere forskellige store eventyrballetter, lavede – sammen med komponisten Pjotr Tjajkovskij – balletterne ”Svanesøen” og ”Tornerose.” Efter at have læst historien om nøddeknækkeren foreslog han Tjajkovskij, at de skulle lave en ballet sammen. Den fik den mere mundrette og salgbare titel ”Nøddeknækkeren,” hvad den siden har heddet.

Efter uropførelsen af balletten skrev Tjajkovskij til sin bror Modeste: ”..man bliver helt træt i øjnene af al den pragt.”  – En avis skrev: ”Med hensyn til musikken er det svært at sige hvilket nummer, der er bedst, for alt fra ende til anden er smukt, melodiøst og originalt.”

I 1934 blev Nøddeknækkeren opført uden for Rusland for første gang. Det var i London, og i Danmark blev en lille del af Nøddeknækkeren opført første gang i 1949. Først i 1971 kunne man se hele balletten. Det var balletmester Flemming Flindt, der satte den op på Det Kongelige Teater. I de seneste år er den blevet opført I Tivolis Koncertsal i december måned af Den Kongelige Ballet og Tivolis Symfoniorkester.